Walter Elias „Walt“ Disney

(5.12.1901, Chicago – 15.12.1966,Burnbank)

Disney byl jeden z nejznámějších amerických producentů. Ve své době silně ovlivnil zábavní průmysl na celém světě. Společně se svým bratrem Royem O. Disneyem byl zakladatelem firmy Walt Disney Productions.

Disney je známý jako inovátor animovaného filmu. Společně se zaměstnanci společnosti vytvořil řadu světově známých postaviček včetně Mickey Mouse, kterému Disney propůjčil i vlastní hlas. A kdo by dodnes neznal další postavičky u jejichž zrození Disney stál – Kačer Donald, Goofy nebo Pluto. Disney obdržel celkem 26 Oscarů, z toho 4 čestné, a jeho práce a přínos pro celosvětovou kinematografii byly oceněny mnoha dalšími cenami, jejichž počet se zastavil na neuvěřitelném čísle 248.

Další oblastí, kde Disney realizoval své myšlenky a smělé plány, byly zábavní parky. Tyto parky nesoucí jeho jméno můžeme najít ve Spojených státech (Disneyland, Walt Disney World Resort), v Japonsku (Tokyo Disney Resort), Francii (Disneyland Paris) a Číně (Hong Kong Disneyland), ale i na dalších místech.

Walt Disney zemřel na rakovinu plic v kalifornském Burbanku.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Články, Písmo slavných se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.