Albert Einstein

(14. 3. 1879, Ulm – 18. 4. 1955, Princeton)

Einstein byl teoretický fyzik, jeden z nejvýznamnějších vědců všech dob. Často je označován za největšího vědce 20. století, případně spolu s Newtonem za nejvýznamnějšího fyzika vůbec. Mezi jeho příspěvky fyzice patří speciální teorie relativity, myšlenka kvantování elektromagnetického pole a vysvětlení fotoefektu, vysvětlení Brownova pohybu.
E=mc2
Einsteinovi byla v roce 1921 udělena Nobelova cena za fyziku za „vysvětlení fotoefektu a zásluhy o teoretickou fyziku“. Poté, co zformuloval obecnou teorii relativity, se stal známým po celém světě, což je pro vědce nevídaný úspěch. Einstein se stal synonymem pro člověka s velmi vysokou inteligencí nebo zkrátka génia. Jeho tvář se stala jednou z nejznámějších na celém světě.

Jeho jméno nese fotochemická jednotka einstein, chemický prvek einsteinium a planetka 2001 Einstein. To je jedním z mnoha celosvětových ocenění výsledků jeho práce a jméno Einstein se tím vepsalo do povědomí současné, ale i mnoha příštích generací.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články, Písmo slavných se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.