Destinnová Ema

(26.2.1878, Praha – 28.1.1930, České Budějovice)

Vlastním jménem Emilie Pavlína Věnceslava Kittlová byla světoznámá česká operní pěvkyně a všestranně vzdělaná osobnost.

Emilie Kittlová se narodila v Praze jako dcera Emanuela Kittla a operní pěvkyně Jindřišky Šrutové. Byla umělecky velmi nadaná: malovala, psala, učila se hře na housle. Navštěvovala hodiny zpěvu u profesorky Marie von Dreger Löwelové-Destinnové. Jméno své učitelky si zvolila za umělecký pseudonym. Mimo to Ema studovala herectví v dramatické škole při Národním divadle v Praze.

Debutovala roku 1897 v drážďanské dvorní opeře. Po úspěšných hostováních ve Vídni, Londýně, Praze a Paříži byla v roce 1908 pozvána do newyorské Metropolitní opery.

První úspěch v Národním divadle však zaznamenala až v roce 1908. Jeho čestným členem byla prohlášena ve stejném roce. Krátce nato byla vyznamenána titulem komorní zpěvačka při pruském císařském dvoře.

Po 1. světové válce už mnoho úspěchů ve své pěvecké kariéře neslavila. Občas hostovala na různých hudebních scénách. Těžce onemocněla a velkou část život trávila na svém zámku ve Stráži nad Nežárkou, kde ji v roce 1925 navštívil i T. G. Masaryk. Roku 1926 se začala loučit s operní i koncertní kariérou. Sbírala starožitnosti a částečně se věnovala vyučování zpěvu. Zemřela 28. ledna 1930 v Českých Budějovicích.

Její život a osud je zachycen ve filmu Božská Ema, kde ji ztvárnila Božidara Turzonovová. Destinnová je zpodobena na české 2000korunové bankovce (v oběhu od 1. října 1996, autor návrhu Oldřich Kulhánek).

Příspěvek byl publikován v rubrice Články, Písmo slavných. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.